Concert "De Gouden Eeuw", Westfries Museum

Op zondag 13 oktober 2019 is er een concert in de Schutterijzaal van het Westfries Museum door Fonte de Musica. Om 14:00 en 15:00 uur zijn er twee optredens met verschillende werken uit een gevarieerd programma dat geïnspireerd is op de Gouden Eeuw. 

 

Als Holland zijn economische vleugels uitslaat, is er nog volop strijd elders in de Lage Landen en zeker ook in de rest van Europa. Toch wordt in deze turbulente tijd de mooiste muziek geschreven...

 

Dit concert opent met religieuze muziek van Tomasso Luigi da Victoria, destijds de belangrijkste componist in Spanje, nota bene het land waar onze voorouders zich juist aan trachtten te ontworstelen. Het iets verder weg gelegen Italië is goed vertegenwoordigd door o.a. Monteverdi, Palestrina en niet in de laatste plaats door Giovanni Gabrieli met zijn achtstemmige ‘Jubilate Deo’ waarmee Fonte di Musica laat zien dat moeilijke muziek niet moeilijk hoeft te klinken.

 

Onze buurlanden laten zich ook niet onbetuigd: vanuit Engeland klinkt onder meer muziek van Purcell, Moreley, Gibbons en Tallis. Duitsland bestond nog niet als staat, maar vanuit de Duitse landen dragen Hassler en Kuhnau bij aan dit concert waarin natuurlijk de ‘eigen’ componisten ook niet mogen ontbreken: Jacob (ook wel: Jacques) Arcadelt uit de zuidelijke en Jan Pieterszoon Sweelinck uit de noordelijke helft, elk met zowel een religieus als een wereldlijk werk.